Projektioppiminen Teknologia kotiterveyspalveluissa -opintojaksolla

Metropolian kuvapankki.

Metropolian kuvapankki.

Metropolian kuvapankki.

Metropolian kuvapankki.

Metropolian kuvapankki.

Metropolian kuvapankki.
Teknologia kotiterveyspalveluissa -opintojakso (5 op) toteutettiin keväällä 2014 hyvinvointiteknologian koulutusohjelmassa. Opintojakson tavoitteena oli soveltaa ICT-teknologiaa kotiin toimitettavissa terveyspalveluissa. Opintojakson teema nousee haasteista, joita tullaan globaalisti kokemaan väestön ikääntyessä ja kroonisten elintapasairauksien lisääntyessä. Tämä vaatii entistä parempia tuotteita ja palveluita kotiympäristöihin. Opintojaksolle osallistuneet opiskelijat tulevat tulevassa työelämässä suurella todennäköisyydellä toimimaan yrityksissä, jossa kehitetään ratkaisuja näihin haasteisiin.
Opintojakso koostui valmistelevasta osuudesta ja intensiiviosuudesta. Valmisteleva osuus toteutettiin projektimuotoisena tammi-huhtikuussa 2014. Intensiiviosuus toteutettiin yhdessä eurooppalaisten partnereiden kanssa Erasmus Intensive Programme -intensiiviohjelmana 7-17.4.2013 Metropolian Bulevardin kampuksella. IP-ohjelmaan osallistui 90 opiskelijaa ja opettajaa kuudesta eri maasta: Hollannista, Saksasta, Iso-Britanniasta, Sloveniasta, Itävallasta ja Suomesta.
Valmistelevassa osuudessa kehitettiin konsepti teemaan liittyvästä tuotteesta tai palvelusta. Intensiiviosuudessa koottiin kotimaissa kehitetyt konseptit, arvioitiin niitä, valittiin parhaat ja lähdettiin kehittämään niitä uusissa kansainvälisissä tiimeissä.
Opintojaksolla molemmissa vaiheissa hyödynnettiin projektioppimisen periaatteita. Projektioppimisen periaatteiden mukaisesti opiskelijoille annettiin opintojakson alussa avoin haaste, johon lähdettiin kehittämään ratkaisua määrätyssä aikataulussa. Kaikki opiskelijoiden ja opettajan toiminta opintojaksolla tuki tämän haasteen ratkaisua.
Projektilähtöisessä oppimisessa opiskelija on keskiössä ja toimivat yhteistoiminnallisesti aktiivisina toimijoina ja tiedontuottajina. Opettaja toimii ohjaajana, valmentajana, fasilitaattorina ja oppimisprosessin tukijana.
Opintojakson keskeisenä opetuksellisena tavoitteena oli tukea mahdollisimman hyvin projektityötä ja oppimista erilaisilla menetelmillä.
Menetelmiä olivat mm.
- Teemaan liittyneet tietoiskut: aiheita mm. kotiterveyspalvelut, Telehealth-ratkaisut ja kokemukset niiden käytöstä ja langattomat sensoriverkot
- Yhteiskehittelyn menetelmillä (mm. learning cafe) mm. omaksuttiin käsitteitä ja hahmotettiin teemaan liittyneitä kokonaisuuksia
- Oppimistehtävien kautta syvennyttiin mm. tehtyihin tieteellisiin julkaisuihin ja olemassa oleviin tuotteisiin ja palveluihin
- Yrityspuheenvuorojen avulla tutustuttiin erilaisiin markkinoilla oleviin tuotteisiin ja palveluihin sekä alan liiketoimintaan liittyviin haasteisiin
- Kansainvälisten asiantuntijaluentojen avulla syvennyttiin mm. Alzheimerin tautiin ja erilaisiin teknologioihin
- Jatkuvalla aktiivisella ohjauksella tuettiin projektityön edistymistä luokkahuoneessa ja verkon työkalujen avulla (Googlen työkalut)
Mikael Soini
Yliopettaja
Älykäs teknologia -osaamisalue

Kuva Kaapo Kamu.