Arvioinnin kysymykset alkoivat kiinnostaa käytännön kokemusten myötä, mutta tutkimustarve nousi esille myös aikaisempien tutkimusten kautta. Arviointiin kiinnitetään liian vähän huomiota pedagogisissa uudistuksissa.
Kymenlaakson ammattikorkeakoulun lehtori Miia Heikkinen väitteli 10.5. Lapin yliopistossa aiheesta: Ongelmaperustainen pedagogiikka muuttaa arviointia.
Toimin Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa sosiaalialan lehtorina. Työni koostuu pääasiassa opiskelijavastaavan tehtävistä, opetuksesta ja opinnäytetöiden ohjauksesta.
Millaisia käytännön menettelyjä voisit ehdottaa jatkuvan arvioinnin ja palautteen (formatiivisen arvioinnin) toteuttamiseksi?
Ongelmaperustaiseen oppimiseen kuuluva tutoriaalin syklimalli luo hyvät puitteet kehittävälle ja opiskelijaa osallistavalle arviointikeskustelulle. Itsearviointia ja vertaisarviointia voi kohdistaa sekä yksilön suoritukseen että ryhmäprosessiin. Opiskelijan pitäisi osallistua jollain tasolla myös osaamistavoitteiden asettamiseen ja kriteereiden luomiseen. Oppimispäiväkirjat soveltuvat tietyn tyyppisiin toteutuksiin, kuten projekteihin ja harjoittelujaksoille, joissa on hyvä dokumentoida prosessia. Kirjalliset itsearvioinnit jakson tai vaikka lukukauden päätteeksi toimivat myös osaamisen kehittymisen arvioinnissa. On tärkeää, että opiskelijat saavat palautetta itsearvioinnilleen, mutta opettajan sijaan voisi hyödyntää enemmän vertaisoppijoita, etenkin jos on isoja opiskelijaryhmiä.
Millaisia ehdotuksia sinulla on autenttisuuden ja työelämäkumppanin arvioinnin ja palautteen toteuttamiseksi?
Väitöstutkimukseni mukaan sosionomin kompetenssit eivät kaikilta osin avautuneet työelämälle ja erityisesti kognitiivisten taitojen ja reflektiotaitojen arviointiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota työelämän oppimisympäristöissä. Palaute kohdistui pääasiassa toiminnallisiin käytännön taitoihin ja sosiaalisiin taitoihin.
Arviointia on tarpeen jäsentää jonkinlaisella ohjaavalla arviointisapluunalla. Se olisi hyvä suunnitella tai vähintäänkin käydä läpi yhdessä opiskelijan, opettajan ja työelämätahon edustajan kesken, jotta siihen sitoudutaan ja päästään yhteisymmärrykseen tavoitteista, kriteereistä ja käsitteistä. On tärkeää tiedostaa, että opiskelijat arvostavat työelämän ammattilaisten palautetta, mutta se ei ole automaattisesti rakentavaa, kehittävää tai kannustavaa.
Kenen ainakin pitäisi arvioida opiskelijan osaamista – työelämäkumppanin, toisen opiskelijan, oppijan itsensä vai opettajan?
Oppijan osallisuus on olennaista, jotta hän ymmärtää oman vastuunsa oppimisprosessin ja osaamisensa tunnistamisessa ja arvioimisessa. Kehittyäkseen reflektiiviseksi asiantuntijaksi arviointitaitoja on harjoiteltava.
Opettajalla on keskeinen rooli oppimistuloksen tason arvioinnissa, mikä liittyy arvioinnin summatiiviseen ja ennustavaan funktioon. Siinä voisi kokeilla rohkeammin kollaboratiivisia käytäntöjä, jossa esimerkiksi opettaja ja opiskelija neuvottelevat arvosanasta yhdessä. Ryhmätehtävissä tai yhteistoiminnalliseen oppimiseen nojaavissa projekteissa opiskelijoille voisi antaa valtaa arvosanan ehdottamisessa ja perusteluissa. Tämä edellyttää yhdessä sovittuja selkeitä kriteereitä.
En usko toisella asteella yleisen näyttöperustaisen arvioinnin leviävän ammattikorkeakouluihin ja eri aloilla on erilaisia käytäntöjä työelämän osallistumisessa ohjaukseen ja arviointiin. Sosiaali- ja terveysalalla on perinteisesti kiinteät suhteet työelämään. Hyvät käytännöt voivat olla tapauskohtaisia ja perustua pidempiaikaiseen kumppanuuteen.
Moniäänisyys tuo erilaisia näkökulmia vahvuuksien ja kehityshaasteiden tunnistamiseksi, mutta saattaa johtaa turhan monimutkaisiin ja kuormittaviin käytäntöihin. Osaamisen arviointia tulisi tarkastella koko opetussuunnitelman tasolla holistisesti ja tarkoituksenmukaisesti, millaisen kokonaisuuden yksittäiset jaksot muodostavat arvioinnin näkökulmasta, löytyykö osaamisen arviointiin punaista lankaa esimerkiksi vuositasolla ja riittävästi eri näkökulmia ja menetelmiä. Arviointisuunnitelman rakentaminen vaatii opettajilta yhteistyötä ja pedagogisen johdon tukea.
Mikä on arvioinnin kohteena?
– Käyttäytymisen muutos, asennoitumisen muutos, taitojen parantuminen vai tiedon lisääntyminen?
Pidän toimivana mallina väitöskirjassakin lainaamaani Esa Poikelan oppimisen ja osaamisen prosessien luokittelua. Viittasin jo edellä kognitiivisiin, toiminnallisiin, sosiaalisiin ja reflektiivisiin prosesseihin. Arvioinnin tulee kohdistua kaikkiin osa-alueisiin. Projektityyppiset toteutukset työelämässä mahdollistavat tämän hyvin, jos arviointisuunnitelma toimii käytännössä. On selvää, että erilaisia kynäpaperitestejä on jatkossakin, mutta osaamisperustaisuus ei toteudu pelkästään tiedon mittaamiseen keskittyvien kirjatenttien kautta. Alakohtaisia perinteitä ei muuteta kuitenkaan hetkessä.
Siirtääkö osaamisen arviointi oppimiskäsitystä konstruktivismista behaviorismiin? Miten niin?
Näen tämän vaarana, etenkin jos osaamisen kriteereitä aletaan pilkkoa liian yksityiskohtaisesti etukäteen ja unohdetaan oppijoiden osallisuus, yksilölliset lähtökohdat ja tavoitteet. Osaamisperustaisuus tarvitsee joustavaa ja dynaamista ajattelua, mutta liian epämääräisetkään kriteerit eivät auta arvioinnissa. Tässäpä mainio tutkimusaihe, miten ammattikorkeakoulut ratkaisevat haasteen.
Miten arviointi saadaan parhaiten toimimaan kannustimena ja motivoinnin välineenä?
Numero motivoi opiskelijoita, mutta rakentavalla palautteellakin on merkitystä. Palautteen pitäisi kertoa, miten opiskelija voi parantaa suoritusta eli sillä on oltava niin sanottua käyttöarvoa. Yleisluontoisia kommentteja ei koeta hyödylliseksi. Valitettavasti yksilölliseen palautteeseen panostaminen ei taida olla realistinen lähtökohta vähenevät resurssit ja kasvavat opiskelijamäärät huomioiden.
Miten ja millä keinoin arviointi edistää oppimisprosessia – milloin taas saattaa olla esteenä ja motivaatiota heikentävänä?
Opiskelijan pitäisi ymmärtää arvioinnin tarkoitus ja merkitys, miksi sitä tehdään, mitä hyötyä siitä on. Kehittävää palautetta pitäisi saada prosessin aikana suuntaamaan toimintaa, kun asiaan voi vielä vaikuttaa. Kannustusta ja rohkaisuakin tarvitaan!
Itsearvioinnin merkitystä ja hyötyä lisää henkilökohtainen palaute, minkä jo mainitsinkin. On kuitenkin huomattava, että itsearviointia voidaan käyttää kontrolloivana menetelmänä, jolloin se ei tavoita aitoa osallisuutta ja voi turhauttaa. Myös vertaisarviointi saattaa aiheuttaa negatiivisia jännitteitä ryhmään. Uusiin vaihtoehtoisiin menetelmiin tulisikin suhtautua kriittisesti.
Hyväksytysti arvioitavat suoritukset saattavat jäädä numeerisesti arvioitavien jalkoihin, niihin ei välttämättä panosteta. Eräiden tutkijoiden mukaan myöskään alle 20 prosentin painokertoimella ei ole motivaatiota edistävää vaikutusta.
Millainen vaikutus arvioinnilla on opiskelijan motivaatioon, ryhmätyöskentelyyn sitoutumiseen ja itseohjautuvuuteen?
Täydentäisin edellisiä vastauksiani siten, että ryhmätyöskentelyssä pitäisi suosia tiimin yhteisarviointia jossain muodossa sekä prosessista että lopputuotoksesta. Itseohjautuvuus kehittyy todennäköisemmin, jos osallisuus ja kontrolli ovat tasapainossa. Alkuun tarvitaan enemmän ohjausta ja opettajan tukea. Opiskelijalle ei saa antaa vastuuta liikaa, jos itsearviointi ja prosessiarviointi edustavat ihan uudenlaista kulttuuria.
Millaisia välineitä on löydettävissä opiskelijan osaamisen kehittymisen arviointiin, vai onko?
Menetelmäkuvauksia ja arviointimalleja löytyy kirjallisuudesta ja tutkimuksista jonkin verran. Nykyisin suosittua portfolioarviointia on tutkittu paljon, mutta tulokset ovat ristiriitaisia.
Väitöskirjastani ”Ongelmaperustainen pedagogiikka muuttaa arviointia” voi lukea tarkemmin sosiaalialan koulutusohjelman ammatillisen kasvun portfolion toteutuksesta ja tuloksista. Kannustan kokeilemaan ja kehittämään rohkeasti omaan kontekstiin soveltuvia keinoja.
Haastattelukysymyksissä avustivat Arto Salonen, Carina Savander-Ranne ja Eija Raatikainen.
Oppijan polullaToukokuu 201414.5.2014