Uutta opetussuunnitelmaa on lähdetty rakentamaan asiakokonaisuuspohjalta. Syksyn pääaineopinnot muodostavat kaksi teemakokonaisuutta. Ne ovat 1) Java- ja tietokantaosaaminen sekä 2) Webosaaminen. Teemakokonaisuuksien rakentaminen edellyttää eri ohjelmistotekniikan osa-alueiden asiantuntemusta. Esimerkiksi Java-osuudessa näitä ovat olio-ohjelmointi, tietokantaohjelmointi (SQL, Hibernate), robotiikka, ohjelmien testaus ja versionhallinta. Web-kokonaisuudessa näitä ovat asiakasohjelmointi (skriptiohjelmointi, JavaScript), kommunikointirajapinnat, palvelimen ohjelmointi (PHP) ja NoSQL-tietovarastojen käyttö. Kun aikaisemmin näitä osa-alueita on opetettu omilla opintojaksoillaan, ne integroidaan uudessa opsissa mainituiksi teemoiksi. Tämä edellyttää tiivistä opettajien välistä yhteistyötä. Yksittäisellä opettajalla ei tarvitse olla kaikkea sitä tietoa ja taitoa, jota vaaditaan. Opettajat kokeilevat erilaisia oppimismuotoja ja -tiloja yhdistäviä toteutuksia. Opettajien tehtäväksi muodostuu erityisesti yhteisöllisten oppimistilojen ja -tilanteiden luominen.
Koska opintojaksot valmentavat työelämään, ne toteutetaan simuloiden työelämän prosesseja. Tämän vuoksi keskeiset ohjelmistojen tuotantoon liittyvät tukiprosessit kuten versionhallinta ja testaus ovat alusta alkaen mukana ja suurin osa oppimisesta tapahtuu projektioppimisena ryhmissä (3-4 henkeä). Oppimistilanteet ajoitetaan toimimaan työpäiväperiaatteella: opiskelijoiden päivittäinen työskentelyaika on 9-16. Kotona tehtäviä töitä työpäivien ulkopuolella ei juuri edellytetä.
Alkuperäisenä tavoitteena oli, että uudessa mallissa työelämälähtöisyys otettaisiin mukaan myös siten, että projektiaiheita etsitään yrityksistä. Tämä ei ole vielä toteutunut.
Tulokset
Syksyllä 2015 toteutettiin kaksi 10 opintopisteen moduulia, joissa kehitettävää toimintamallia testattiin käytännössä. Tuoksina saatiin
(a) monistettavat virtuaaliset ohjelmistotuotannon toimintaympäristö ryhmätyötä, testausta ja jatkuvaa integrointia varten (= digitalisaation hyödyntäminen opetuksessa)
(b) toimivat työelämän prosesseja simuloivat oppimiskäytännöt ja opintokokonaisuudet, jotka työllistävät suoraan tietyille osaamisalueille
Jatkokehitys
Jatkokehittelyidea mahdollisen hankehakemuksen lähtökohdaksi
Tavoite
Metropolian hallinnoiman kokonaan pilvipalveluna toimivan kaikki ohjelmistokehitysprosessin vaiheita tukeva järjestelmä.
Toimenpiteet
Lähdetään toteuttamaan opinnäytetöinä ja innovaatioprojekteina pilvipalvelun rakentaminen.
Toivottavat tulokset
Työelämän ohjelmistonkehitysprosesseja simuloiva ohjelmoinnin opetukseen tarkoitettu pilvipalvelu.
Työryhmä
Simo Silander, Outi Grotenfelt, Auvo Häkkinen, Ilpo Kuivanen, Juha Pekka Kämäri, Erja Nikunen, Vesa Ollikainen, Jorma Räty sekä Thomas Gustafsson (opiskelija-assistentti)
Oppijan polullaHuhtikuu 20165.4.2016