Pedagogisen kehittämisen hankkeen tavoitteena oli tukea opiskelijoiden joustavia oppijan polkuja sekä kehittää ja testata tuotteistamisen mentorointimallia ja prosessia. Kehitettävän mallin avulla pystytään joustavammin ja systemaattisemmin tuotteistamaan ja jatkokehittämään kiinnostavia konsepteja ja prototyyppejä koulun sisällä ja/tai yhdessä mahdollisten toimeksiantajien kanssa.
Prosessin kehittämisessä tavoitteena on sisäinen ja ulkoinen kehittäminen sekä projektien esittely. Tavoitteena on toimeksiantajien ja yhteistyökumppaneiden hankkiminen ja kiinnostavat keskustelunavaukset.
Tulokset
Pedagogisen kehittämisen projektin keskeiset tulokset ovat muotoilun blogin muotoilu.metropolia.fi kehittäminen työkaluksi ja henkilökunnan sekä opiskelijoiden välisen toimintamallin testaaminen syksyn 2015 aikana muotoilun tutkinto-ohjelman Helsinki Design Week- ja Tukholman messupro-jekteissa. Mentoriopettajille varattiin tuntiresursseja (60 – 80 tuntia) osallistua hankkeen suunnittelu-palavereihin sekä tuotteiden ja messuosaston kehittämiseen yhdessä opiskelijoiden kanssa.
Linkit
http://muotoilu.metropolia.fi/ready15-nayttely-mukana-helsinki-design-weekilla/
http://muotoilu.metropolia.fi/ohjepankki/
http://muotoilu.metropolia.fi/
Tulosten siirrettävyys ja hyödyt
Toimintamallien siirto muille koulutusaloille vaatii todennäköisesti OPS-työtä, sillä jos halutaan mahdollistaa opiskelijoiden projektien jatkaminen opintojakson päätyttyä, tarvitaan sille jokin opintojakso. Mallin osat tai käytänteet ovat siirrettävissä eri aloille tutkinto-ohjelmien niin halutessa.
Metropolia-ikkunan osalta tulokset ovat lähtökohtaisesti kaikkien käytössä Metropoliassa. Metropolia-ikkuna tulee palvelemaan koko Metropoliaa näyttely-, seminaari- ja kokoustilana. Lisäksi tilaan voisi tulla kahvila (Metka), neuvottelu- ja työskentelytiloja sekä Metropolian innovaatioasiamiehen vastaanotto ja alumnitoimintaa.
Jatkokehittely
Tavoitteena on jatkokehittää ja testata toimintaa sekä malleja niin, että yhteistyö vahvistuisi entises-tään eri toimijoiden kanssa. Lisäksi tavoitteena on kehitetään maksullista palvelutoimintaa osana toimintamallia ja Metropolian muotoilun työpajojen sekä laitteiden käyttöä eri kumppaneiden kanssa.
Tässä hankkeessa suunniteltua toimintaa ja kehitettyjä malleja jatkokehitetään ja testataan myös Live Baltic Campus -hankkeen yhteydessä.
Ensivaiheessa tarvitaan suunnitelma Metropolia-ikkunan tiloista ja toiminnoista sekä myöhemmin lupa toiminnan käynnistämiseksi. Keväällä 2016 valmistuva Sofia Frantsin opinnäytetyö tarjoaa konseptitason suunnitelman tilasta. Tarkemman suunnittelun ja lupaprosessin jälkeen tilaa ja sen palveluita päästään testaamaan käytännössä. Toivottuna tuloksena on kehittää yhteistyötä entises-tään kaupungin, muotoilijoiden ja muiden sidosryhmien välillä.
Työryhmä
Merja Kosonen, Juha Ainoa, Pirjo Hakonen, Tuija Nieminen, Pasi Pänkäläinen ja Anna-Leena Lahtinen.
Oppijan polullaHuhtikuu 20165.4.2016